
Pençe-Kilit Operasyonu'ndan acı haber

90 günde 100 binden fazla kaza meydana geldi

Altınapa'da yasa dışı av denetimleri

Bakan Akar'dan operasyon açıklaması

Henüz geçtiğimiz Mart ayında, Konya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin başlattığı çalışma ile kaçak tütün satışı yapıldığı tespit edilen 30 adrese yapılan operasyonda 530 bin 200 makaron, 22 bin 410 paket doldurulmuş sigara, 2 bin TAPDK bandrolü, 183 bin 500 sigara paketi ambalajı, 510 kilogram kıyılmış tütün, 43 kilogram nargile tütünü ele geçirilirken, 38 şüpheli gözaltına alındı.
Hangi şartlarda üretildiği belli olmayan ve denetimi yapılmayan bu ürünler halkın sağlığı için ciddi bir risk oluşturmakla kalmayıp, devlet gelirlerini de olumsuz etkiliyor. Ülke genelinde artışa geçen yasa dışı tütün ve tütün ürünlerinin sebep olduğu vergi geliri kaybının yıllık 30 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor.
Bu durumdan cebi zarar gören sadece kamu da değil, dürüst esnaf da durumdan şikayetçi. Ekonomik olarak ayakta durmaya çalışan dürüst esnaf, gelirlerini tehdit eden bu kaçakçılığın ivedilikle önüne geçilmesini talep ediyor.
Pek çok satış noktasında, tezgahlarda ve kahvehanelerde dahi satılan bu ürünlerin yasak olmasına rağmen son zamanlarda internetten de açıkça satışının yapılıyor oluşu ise durumun ciddiyetini gösteriyor.
Yasal boyutta, yasa dışı tütün ve tütün mamulleri ticareti suçlarına, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Ancak devletin devam eden mücadelesine rağmen bu ürünlere erişimin kolaylaşması duruma ilişkin endişeleri arttırıyor.